Branche RI&E

We zijn blij dat we juni 2020 als professionele bedrijfstak opnieuw erkenning hebben gekregen van het Steunpunt RI&E-instrumenten voor een geactualiseerde Branche-RI&E.

Bij vragen kunt u contact opnemen met de organisatie waarbij u bent aangesloten: CBRB, BLN, Nautilus.

Achtergrond RI&E

Ieder bedrijf dat personeel in dienst heeft, is verplicht de arbeidsrisico’s voor zijn medewerkers in kaart te brengen en te beheersen met behulp van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Deze verplichting komt voort uit de Arbeidsomstandighedenwet en maakt deel uit van het arbeidsomstandighedenbeleid van het bedrijf.
 

Het instrument

De RI&E is een instrument om de gevaren, risicofactoren en risico’s van de arbeid voor de werknemers systematisch in kaart te brengen en te kwantificeren. Hiernaast dient de RI&E als dynamisch hulpmiddel om de risico’s met beperkende maatregelen te beheersen. Hierbij wordt met name gekeken naar de volgende drie aspecten:

 • veiligheid;
 • gezondheid;
 • psychosociale arbeidsbelasting (PSA, het negatief equivalent van ‘welzijn’).

 

Plan van aanpak

Door vanuit de RI&E de acties te categoriseren in een Plan van Aanpak wordt als het ware een actielijst gegenereerd waarmee men op basis van prioriteiten aan de slag kan om de arbeidsveiligheid te verbeteren (de hoge risico’s dienen hierbij als eerste te worden aangepakt). Meestal wordt voor een bedrijf door een interne of externe deskundige de RI&E opgesteld en uitgevoerd.

 

Hulpmiddelen

Veel ondernemers zien op tegen de Risico Inventarisatie en - Evaluatie (RI&E). Vaak omdat ze eigenlijk niet goed weten wat het is en hoe ze er aan moeten beginnen. Om ondernemers te overtuigen van het nut van de RI&E en hen op gang te helpen ontwikkelde het Steunpunt RI&E instrumenten deze korte introductie film:

 

Introductie op de Risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) from Steunpunt RIE on Vimeo.

Het is ook de moeite waard om te kijken naar deze handige instrumenten en tools die bedrijven kunnen gebruiken.

 

 

Digitale RI&E tool

De leden van CBRB en Koninklijke BLN-Schuttevaer kunnen de vragenlijsten met de digitale RI&E gemakkelijker invullen. Ook kan met de tool een digitaal Plan van Aanpak worden gemaakt. Deze tool helpt om op eenvoudige wijze, voorzien van de juiste informatie, de acties die naar voren komen in het Plan van Aanpak in te vullen. De tool is dynamisch, de persoon die aan de slag gaat met de RI&E kan op ieder gewenst moment het Plan van Aanpak aanpassen, bijvoorbeeld wanneer een actie is afgehandeld.

Korte kennismaking
Met één account kunt u één of meerdere schepen aanmaken; er wordt gestart met een intake vragenlijst; welk type schip gaat u beoordelen, heeft het een hefbaar stuurhuis, vervoert u gevaarlijke goederen of passagiers, etc. Aan de hand van uw antwoorden worden alleen de relevante vragen in de vragenlijst meegenomen. Dat scheelt tijd. Na de inventarisatie, die u niet in één keer hoeft af te maken maar op ieder gewenst moment weer kunt hervatten, wordt het Plan van Aanpak samengesteld. Dat scheelt wederom tijd. Aanbevelingen worden gegeven voor de knelpunten, u kunt er een verantwoordelijke voor aanstellen en een deadline bepalen. De voortgang kunt u vervolgens continue bijhouden in het systeem. 
Mocht u meerdere schepen bezitten met een vergelijkbare configuratie, dan kunt u ook de algemene vragen beantwoorden (Organisatie van de arbeid) en deze dupliceren voor nog meer tijdswinst.

 • CBRB: cbrb.voordebinnenvaart.nl
  • Als lid van CBRB kunt u inloggegevens aanvragen door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
    
 • BLN: bln.voordebinnenvaart.nl
  • Als lid van Koninklijke BLN-Schuttevaer kunt u inloggegevens aanvragen door mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met de helpdesk, telefoonnummer 0787820565.
    
 • Lees de handleiding om snel op gang te komen.

 

 

Stappenplan

De RI&E, het moet (even) gebeuren, is niet al te moeilijk is en levert wél wat op. Met het volgende stappenplan kun je aan de slag:

Stap 1: Inventarisatie

Welke risico’s spelen er in jouw organisatie?
Alle risico’s in jouw bedrijf op één lijst.

Stap 2: Evaluatie

Hoe groot is het risico?
Risico’s sorteren: de belangrijkste bovenaan.

Stap 3: Plan van Aanpak

Hoe gaat je de risico’s aanpakken?
Wie doet wat, en wanneer?

Stap 4: Toetsen van jouw RI&E

Voldoet je RI&E aan de richtlijnen volgens de wet?
Soms is toetsing niet nodig!

Stap 5: Aan de slag!

Plan van Aanpak bij de hand en bijwerken zodra acties zijn afgerond.

 

 

Over de Week van de RI&E

De Week van de RI&E is een initiatief van het Steunpunt RI&E in samenwerking met de sociale partners om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken, met als basis de RI&E. Wij doen er ieder jaar aan mee.


Zie ook www.weekvanderie.nl

 

 

Branche RI&E ook geschikt voor passagiersvaart

Om de Branche-RI&E beter voor de passagiersvaart geschikt te maken is ook input verzameld van de leden in die deelsector; er hebben enkele bedrijfs/scheepsbezoeken plaatsgevonden, zowel in de dagpassagiersvaart als in de riviercruisevaart. Het resultaat hiervan was een belangrijke kwaliteitsslag in de specifieke vragen voor deze sector. Ook het horecagedeelte is meegenomen, voor bijvoorbeeld werkzaamheden in keukens, het werken met een tapinstallatie met CO2-flessen en de bediening van gasten. In 2016 zijn er voor deze deelsector 75 extra vragen aan de branche RI&E toegevoegd.

 

 

 

 

 

Onze partners in Arbo

Deze gespecialiseerde bedrijven hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de Branche RI&E Binnenvaart en de Arbo handreiking, zij kunnen uw onderneming ondersteuning op maat bieden:

 

 

 

Binnenscheepvaart

Dit RI&E-instrument is erkend voor de toetsingsvrijstelling. Bedrijven met 25 medewerkers of minder die gebruik maken van dit instrument en onder deze branche vallen, hoeven de RI&E niet te laten toetsen. En dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten.

Platform Zero Incidents

In de binnenvaartindustrie wordt kennis over incidenten gebundeld om herhaling te voorkomen. Leren voor een toekomst zonder incidenten.

De Arbo handreiking en de Branche RI&E worden u aangeboden door de sociale partners in de binnenvaart: