AMSTERDAM - Op cruiseschip Celebrity Constellation, dat woensdagochtend aanmeert bij de Passenger Terminal, woedt opnieuw het besmettelijke norovirus, dat buikgriep veroorzaakt. 

Het Amerikaanse schip heeft 1960 mensen aan boord van wie 240 passagiers en 41 personeelsleden onderweg besmet zijn, meldt een woordvoerder van reder Celebrity Cruises. Gezien de korte duur van het virus, is de meerderheid van de passagiers bij aankomst waarschijnlijk weer van het virus af.

Na aankomst wordt zowel het schip als de gehele Passenger Terminal ontsmet. Hierdoor wordt de volgende cruise van de Constellation, die voor woensdagochtend gepland staat, uitgesteld tot vier uur in de middag. 

Het schip arriveert voor de tweede keer in twee weken tijd in Amsterdam met een grote uitbraak. Celebrity Cruises heeft de laatste maanden op verschillende schepen last van het virus, dat zich snel via lichamelijk contact verspreidt en leidt tot hevige diarree en overgeven. 

Tijdens de voorgaande reis van de Constellation, die plaatsvond tussen 16 en 28 mei 2010, zijn volgens een van de besmette passagiers ongeveer 160 mensen ziek geworden, waarna het schip geheel ontsmet is. Door nu ook de terminal te reinigen, hoopt het bedrijf een cruise zonder noro-uitbraak mogelijk te maken. 

Alle zieke vakantiegangers die nu op de Constellation varen, moeten geïsoleerd op hun slaapkamer blijven tot aankomst. Zij krijgen het advies om eenmaal aan land geen openbare ruimtes te bezoeken om verdere besmetting te voorkomen. 

Het bedrijf vergoedt het ongemak van de zieken met een bedrag van honderd dollar. Reizigers die woensdag vertrekken met het schip ontvangen een bedrag van 25 dollar om de vertraging te compenseren. 

Volgens Celebrity Cruises is veelvuldig de handen wassen de beste manier om besmetting met het norovirus te voorkomen, vooral voor het eten. Het aantal wasbakken op het schip, voornamelijk in de restaurants, is hierom fors uitgebreid. (bron: ANP)