Dit document biedt de belangrijkste regels bij het opzetten van een handleiding voor het goed omgaan met fysieke belasting (lichamelijke belasting) in de binnenvaart.

Iedere medewerker heeft het zelf wel eens ervaren; klachten van nek, schouders, rug, polsen, ellebogen of knieën. Bij dit onderwerp van de Arbo-catalogus treft u informatie aan over lichamelijke belasting tijdens het werk, de soorten en het ontstaan er van.

Onder lichamelijke belasting wordt verstaan de belasting van het bewegingsapparaat (spieren, botten, pezen en gewrichten). Het tillen en dragen van zware of onhandige lasten is een van de voornaamste vormen van lichamelijke belasting. Meer achtergrondinformatie vindt u bij de volgende koppelingen: de tilnorm (bron: Juridisch faculteitsblad terecht gesteld) en de TNO doelvoorschrift tillen (bron: TNO Delft)

Maar lichamelijke belasting omvat meer. Ook duwen en trekken, bijvoorbeeld van zware containers, meertouwen, meerdraden, koppeldraden of laad/losslangen kan belastend zijn. Het maken van steeds dezelfde beweging aan de stuurstand is ook een vorm van lichamelijke belasting die tot slijtage van de gewrichten kan leiden.

Ook ongunstige werkhoudingen kunnen allerlei klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld langdurig zittend werken, gebukt werken, werken met een gedraaide rug of staand werk. De volgende vormen van lichamelijke belasting kunnen risico’s geven:

  • Tillen, duwen/trekken en dragen (draden, touwen, laad/losslangen, koppelstukken).

  • Lang volgehouden houdingen van delen van het lichaam (hogedrukspuit ladingtank, computer/radarscherm).

  • Repeterende bewegingen van delen van het lichaam (stuurstand).

  • Kracht uitoefenen op een voorwerp. Zoals een stuk gereedschap (sleutel om laad/losslang vast te zetten).

  • Trillingen (door het hele lichaam of in de hand/arm, lucht/bikhamer).

Door in dit document op de onderstreepte teksten te klikken vindt u voorbeelden en/of referentiemateriaal om het onderwerp te verduidelijken.